INOVASI ICT

RPT SEMAKAN 2019Rancangan Pelajaran Tahunan (RPT) KSSR/KSSM Semakan Tahun 2019 sedang dimuatnaik ke dalam database MySQL. Begitu juga dengan Dual Language Programme (DLP) untuk Mathematics dan Science Year 3 (Revised KSSR 2019). Harap maklum.

MEDAN BAHARU MULAI 1 FEB 2016

Medan Lama Medan Baharu
BBMBBB
Nilai Murni Penilaian PDP
KBKK KBAT/iThink
Specs Year Pengisian Kurikulum
Skill Pengisian
Eviden Objektif PDP
Perubahan Utama
1. Medan EMK dipapar dalam form RPH
2. Objektif Pembelajaran boleh ditaip sendiri


PENDAFTARAN PERCUMA
Kenapa memilih membuat RPH menggunakan Google Form? Anda perlu menaip semua medan?

Dengan Sistem RPH Online ini, anda hanya PERLU KLIK! Sila daftar sebagai pengguna Sistem RPH Online ini terlebih dahulu sebelum login.

Rancangan Pelajaran Tahunan KSSR/KBSR/KSSM terkini sedang dimuatnaik dalam database sistem. Guru tidak perlu menaip semula RPT, hanya memilih subjek dan RPT akan difilter secara automatik.

Untuk tahun 2019, RPT mata pelajaran KSSR/KSSM sedang dalam proses upload dalam database sistem. Tempahan langganan inovasi Sistem RPH Online untuk 2019 kini DIBUKA.

KLIK DI SINI untuk mendaftar. Ranking anda selepas berdaftar adalah free-user-teacher.


LOGIK SISTEM
Guru menyediakan Rancangan Pengajaran Harian SECARA ONLINE. Pengetua/Guru Besar boleh menyemak dan mengesahkan RPH guru sekolah juga SECARA ONLINE.


Analisa secara animasi graf (flash based xml) turut disediakan.
MENU PENGUNJUNG

Pendaftaran Baru
Emelkan Password Saya
Semak PBS Murid
Sistem E-Filing PBPPP/SKPMg2
Cari Contoh RPH
Login
CIRI-CIRI SISTEM


Seorang guru boleh:
  1. Menulis RPH
  2. Menulis buku log tugasan harian
  3. Meletak sasaran tahunan (rekod pengesanan)
   4. Mencetak RPH
   5. Mencetak RPT Sistem
   6. Memaut jadual waktu sendiri
   7. Memasukkan band ke dalam tahap penguasaan / prestasi murid untuk KSSR dan KSSM (pengisian online, data boleh dieksport ke MS Excel untuk tujuan perekodan PBS Offline). Ciri terbaru ini bakal memudahkan tugas Setiausaha PBS sekolah kerana perekodan PBD disimpan dalam server. Memudahkan kutipan Modul Perekodan PBS Offline dan Kutipan Markah Pentaksiran Bilik Darjah (PBD Kuiz, Permainan, Main Peranan, Bercerita, Projek Mudah).
   8. ** Membuat analisis item
   9. ** Mengisi marksheet dan memanipulasi rekod sebagai Pengukuran dan Penilaian Program.
** sedang dibangunkan untuk versi 4.0.

* Borang Tempahan:

1-Mulai 1 Jan 2014, kami membuka tempahan sistem ini secara online. Klik SINI untuk mengisi borang tempahan Sistem RPH Online versi 3.0.

2-Mulai 1 Jan 2015, pelanggan setia kami bakal menikmati modul baru dalam inovasi Sistem RPH Online ini iaitu Perekodan PBS KSSR dan KSSM. Data boleh dibawa ke tahun berikutnya dan memudahkan tugas Setiausaha PBS.

3-Mulai 1 Jan 2016, kami menyediakan menu baharu iaitu Cari Contoh RPH . Menu ini membolehkan pengguna sistem dan tetamu untuk mencari rancangan pengajaran harian yang dihasilkan oleh pengguna lain dalam sistem ini. Setinggi ucapan terima kasih kepada guru-guru pengguna Akaun Premium inovasi Sistem RPH Online ini.

*Kami menghentikan seketika modul carian rph ini kerana ada pengunjung tidak bertanggungjawab mendownload contoh RPH dan menjualnya secara terbuka di media sosial Facebook dan Telegram.

4-Mulai 1 Jan 2017, Pengguna Premium boleh mengakses Sistem PBPPP Online . Sila rujuk perkara 6 untuk Tahun 2019. Sistem ini membolehkan pengguna setia inovasi ini memuatnaik dokumen dalam format dokumen (pdf,doc,docx,ppt,pptx) atau imej (png, jpg, bmp, gif) sebagai menggantikan sistem fail PBPPP yang meremehkan. Tetapi anda perlu mohon untuk menggunakannya dengan mengisi borang ini (link akan diberikan kemudian). Pihak kami akan menyemak sama ada anda adalah pengguna premium yang masih aktif atau tidak.

5-Mulai 1 Jan 2018, kami mula memperluas perkhidmatan inovasi ini melalui Pakej Sekolah Rintis . Tawaran serendah RM200 (satu sekolah). Kuota sekolah rintis kami hanya buka sebanyak 20 buah sekolah di Malaysia. Siapa cepat, dia dapat!

6-Mulai 1 Mac 2019, kami memperkenalkan satu lagi inovasi baharu dalam dunia pendidikan untuk membantu kutipan evidens SKPMg2 dalam bentuk digital. Layari Sistem E-Filing PBPPP dan SKPMg2 secara percuma. dan

APPS ANDROID


Seorang guru boleh:
  1. Menulis RPH
  2. Menulis RPH0 (menulis tema, tajuk, standard sendiri. Penulisan RPH Pendidikan Islam, Jawi dan Bahasa Arab boleh menggunakan menu ini).
  3. Mencetak RPH (melalui Google Cloud Print - Beta Testing)
  4. Mencetak RPT Sistem

Seorang tetamu boleh:
  1. Mencari RPT
  2. Mencari contoh RPH
  3. Melihat keputusan PBS (Modul PBS RPH Online)
  4. Mencetak RPT Sistem


 
CADANGAN BLOG GURU
UNTUK DILAWATI
 
1. www.cikguhailmi.com
2. www.cekgunorazimah.com
3. kakazz.blogspot.com
4. khairulpjpk.blogspot.com
5. musicworldskm1.blogspot.com
6. kohclass.blogspot.com
7. ceritacikgunurul.blogspot.com
8. www.jarodyong.com
9. allaboutscience-cikgud.blogspot.com
10. salamhani.blogspot.com
11. cikgujumrah.blogspot.com
12. cikgudeeparani.blogspot.com
13. padukaabeja.blogspot.com
14. smklbs.blogspot.com
15. mamachekgu.blogspot.com
16. cikgumidad.blogspot.com
17. kohscience.blogspot.com
18. babahlutfiummar.blogspot.com
19. www.iluvmaths.com
20. www.cikgufinas.tk/blog
21. eeumchem.wordpress.com
22. www.teknologihijau.net
Courtesy: www.cikguhailmi.com
 
ANDROID APPS DEVELOPMENT
 
1. My RPH Online
2. My UPSR Revision
3. My Highway CCTV
4. Malaysia Merdeka
5. Hari Guru
6. My Info Gaji
7. Guru Advokasi Emas
8. Frog VLE Login Apps
9. School Apps
10. Aplikasi Pengiraan Pencen (Kira Pencen) Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
 


 2 pengguna sedang online
Sistem RPH Online | Perihal Sistem

Kembali ke Halaman Login
Daftar Akaun Baru

* Pendaftaran adalah percuma untuk versi penuh ini.
** Untuk mendapat fungsi penuh Pengguna Persendirian, bayaran RM50 setahun dikenakan kepada individu.
*** Rancangan tahunan subjek KBSR/KSSR/KBSM/KSSM boleh diakses dalam versi penuh ini.
**** Setelah berdaftar, ranking anda adalah Guru.
***** Mulai 1 Januari 2014, guru-guru secara peribadi (pakej peribadi) boleh menempah sistem ini melalui
borang tempahan secara atas talian, klik SINI untuk melanggan sistem ini.
****** Segala data peribadi anda dilindungi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010

Maklumat Guru MAKLUMAT GURU
KPUtama *  Contoh : 79041608XXXX
Nama Penuh *
Emel *  Contoh : nashapri@yes.my
Maklumat Login MAKLUMAT LOGIN
Nama Login (ID Pengguna) *  Contoh : azura.kodsekolah atau azura
Password *  Tips : Buat yang senang ingat sahaja cukup
Ulang Password *
Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010
Dengan menanda [/] bermakna saya bersetuju dan membenarkan data peribadi saya diseliaurus mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 serta tertakluk sepenuhnya pada akta tersebut


 


Sistem Rancangan Pengajaran Harian (RPH Online) atau E-Buku Ringkasan Pelajaran/Ringkasan Mengajar melibatkan penulisan rekod mengajar dan pengesahan rekod dibuat secara atas talian. Inovasi cekap tenaga dan mengurangkan penggunaan kertas di sekolah-sekolah.

Sistem ini telah dipamerkan di Pameran Inovasi Pendidikan di SMK Hutan Kampung, Alor Setar Kedah sempena Perhimpunan Guru Muda Zon Utara pada Februari 2013, Pameran Hari Guru Negeri Perak di MRSM Felda Trolak, Sungkai Perak sempena Hari Guru Negeri Perak 2013 pada Mei 2013, Pameran Edu-InERi di UPSI Kampus Proton City pada September 2013 sempena International Exposition Research and Innovation in Education 2013, Majlis Anugerah Inovatif Perak di Hotel Taiping Perdana pada November 2013, Pameran iCompex'14 di Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (POLIMAS) Jitra Kedah sempena National Innovation and Invention Competition Through Exhibition 2014 dan Pameran INDES 2015 di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar Perak sempena 4th International Invention Innovation and Design Exhibition.

Sistem RPH Online ini juga telah dibentangkan di Digital Education Show Asia (DESA) 2015 di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) pada 15 Jun 2015. Inovasi ini dibentang oleh pencipta inovasi, Encik Azharul Faiz bin Zainal Abidin untuk Platform 3 DESA 2015 (Learning Platform) dalam On-Floor-Seminar. Sistem ini turut dibentang di Penghakiman (Judging) MSC Malaysia APICTA 2015 dalam kategori Best of e-Inclusion & e-Community di PIKOM, Empire Damansara pada 3 September 2015.

Sistem RPH Online versi PHP/MySQL ini telah memenangi Tempat Pertama Pertandingan Pembinaan Sistem Aplikasi/Mobil AKICT2017 (Peringkat Negeri Perak), Tempat Pertama Pertandingan Pembinaan Sistem Aplikasi/Mobil NUCEL2015 (Peringkat Kebangsaan), Anugerah Pingat Emas Pertandingan INDES2015 (Kategori ICT Peringkat Antarabangsa), Anugerah Pingat Emas Pertandingan iCompex'14 (Kategori Sekolah Peringkat Kebangsaan), Anugerah Pingat Perak Pertandingan Guru Inovatif Negeri Perak 2013 (Kategori ICT Peringkat Negeri Perak) dan Anugerah Gangsa Pertandingan Edu-InERI 2013 (Kategori Sekolah Peringkat Antarabangsa).

Paparan Terbaik 1024x768 Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Internet Explorer (Android/Blackberry/iOS/Windows Phone/Symbian/Tizen).

Penafian: Pencipta Inovasi adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

Hak Cipta Terpelihara © 2012-2019 Azharul Faiz bin Zainal Abidin (Ikon Guru Teknologi Pendidikan Negeri Perak 2018 / Penyelaras Dengue Patrol SK Bagan Serai 2018 (Johan Kebangsaan Patrol Denggi 2018) / Salah seorang penulis buku Modul Multimedia dalam PdPc STEM PAK21 Kementerian Pendidikan Malaysia 2017 / Guru Inovatif Negeri Perak 2015)